Skanska bygger Värmdövägen – en del av Nacka stad

Från Sickla bro till Nacka forum

21 september

Information om sprängning, start 25/9

avatar

Pär Enlove

2 Kommentarer

– Sprängningsarbeten ska planeras och utföras på ett sätt så att närligande byggnader, anläggningar, ledningar och installationer inte skadas genom markvibrationer, luftstötvåg eller stenkast.

I ett tidigt skede görs därför en riskanalys där vi går igenom de förutsättningar som finns för sprängning. Här inventeras byggnader, anläggningar och vibrationskänslig utrustning inom normalt inom ca 50 m från området för sprängning. I detta projekt har vi valt att utöka detta område till ca 170 m för ökad kontroll.

I riskanalysen har man räknat man fram riktvärden för vibrationer, omfattning av besiktningen enligt Svensk standard SS 460 48 66, samt fastställer kontrollåtgärder som utplacerande av ljud- och vibrationsmätare. Alla sprängningsarbeten anpassas efter det riskanalysen kommit fram till. Med hjälp av vibrationsmätningarna skräddarsyr man sedan nästa sprängsalva så att inga riktvärden ska överskridas.

 ”Svensk standard SS 460 48 66, reglerar omfattning, vibrationsriktvärden för ditt hus räknas fram genom att man väger in de specifika grundläggnings förhållanden och byggnadsmaterial som gäller för ditt hus.”

Är er fastighet inom detta område, så har ni redan blivit kontaktade och besiktning är utförd.

Hur går sprängning till?

– Vi borrar många hål i berget, till det djup som vi skall schakta ut. I se borrade hålen placerar vi sedan sprängmedel, som sedan kopplas ihop med kabel. För att säkerställa att sprängningen blir effektiv och säker, så lägger vi tunga armerade däcksmattor som täcker hela salvan.

– Vi själva sprängtillfället så säkerställer vi området genom att placera ut flaggvakter över området, enligt ett postplan som tagits ut i förhand. Vi säkerställer att ingen obehörig finns på området, stänger av vägar, gångvägar, placerar oss vid portgångar mm. När området är säkert, så rapporterar samtliga vakter in till sprängaren och sprängaren signalerar för sprängning.

I samband med att vi skall spränga, så börjar vi med en lång ljudsignal, för att uppmärksamma alla på att det kommer ske en sprängning inom kort, (________).

Innan sprängning ljuder en varning med korta ljudstötar (- – – – – -), som en väldigt stark biltuta. Några sekunder efter den sista korta signalen går sprängsalvan.

Efter sprängningen ljuder en lång sammanhängande ljudsignal (_____) som signalerar att sprängningen är över.

Flaggvakterna visar då tydligt att det är säkert och man kan återigen passera inom området. Proceduren från att vi börjar stänga av till att vi återigen öppnar området tar maximalt 10 minuter, vanligtvis runt 5 minuter.

– Efter att salvan gått, så lastar vi med hjälp av lastmaskiner och fördelar det sprängda berget på lastbilar och transporterar bort berget.

Sedan börjar det om igen, tills vi schaktat ut hela ytan. Detta arbete i denna tomt beräknas pågå till december 2019, då det är stora volymer, ca 200 000 kbm.

Efter utförd schaktning, så säkerställer vi att kvarvarande bergskärningar säkras genom skrotning med maskin, bultning eller i vissa fall nät, så att inga lösa block finns kvar.

Hur oftas spränger vi?

Vi kommer spränga på fasta tider under vardagar, 10, 12 och 14. Dock inte varje tillfälle.

Önskar du bli informerad innan vi spränger?

Man kan få ett sms ca 30 minuter innan sprängning. Anmäler man att man vill ha detta, så hamnar man på en lista där samtliga får detta sms. Man kan när som helst avanmäla sig från denna lista eller anmäla sitt intresse. I dagsläget så mailar man sitt namn och mobiltelefonnummer till par.enlove@skanska.se eller sms:ar till 072-533 93 12, så ser vi till att ni får sms.

– Buller och damm

Höga ljudnivåer förekommer dagtid beroende på vilket skede vi är i. Exempel på dessa är borrning, sprängning av berg, tunga transporter och eventuellt krossning. Vi strävar hela efter att minimera dessa störande moment och följa gällande bullerkrav. Vi har satt upp bullermätare runt området, för att kunna mäta och följa upp detta. Dammbekämpning är en del av våra arbetsmetoder, såsom vattning och kontinuerlig renhållning utav området.

Framkomlighet, Byggtrafik

Vid omläggning av vägar och cykelvägar, kommer tydlig information att leda dig rätt. Vi kommer både informera via skyltning och genom bloggen nackastadblogg.skanska.se. Korta avstängning i samband med sprängtider. Byggtrafik: Vilka vägar som lastbilarna tar ut från området och vidare. Vi kommer att leda över gång- och cykeltrafiken på södra sidan om Värmdövägen, förbi arbetsområdet.

– Hur reagerar vi på vibrationer?

Människor och djur reagerar av naturen starkt på vibrationer även vid nivåer långt ifrån vad som kan orsaka skada på till exempel byggnader. Luftstötvågen är oftast den som känns i huset, skallrar i glas och fönster.

Vibrationer 1

Markvibrationer i relation till vardagliga vibrationer

  • I vardagen utsätts vi för vibrationer från omgivningen oavsett om det pågår byggverksamhet eller inte.
  • Vibrationers påverkan på människor:
  • 0,1-0,2 mm/s= ej märkbar
  • 0,2-1 mm/s= märkbar
  • 1-2,5 mm/s= klart märkbar (gå på träbjälklag)
  • 2,5-7 mm/s= tydligt märkbar (smälla igen en dörr)
  • 7-30 mm/s= starkt märkbar
  • 30 mm/s= mycket störande

Sprickor i byggnader

  • Byggnader inom bedömt riskområde är besiktigade innan sprängningsarbetena påbörjas.
  • Vibrationer mäts på flertalet objekt runt om arbetsplatsen under hela tiden vibrationsalstrande arbeten utförs.
  • Kolla gärna eventuella sprickor i huset före sprängning. Den vanligaste orsaken till sprickor är väder och vind, mycket sällan sprängningar.
  • Fota gärna ditt hus före.

Vibrationer 2

Jag hör inte signalen.

Det händer att vi spränger långt ifrån där vibrationerna märks och att ljudsignalerna före och efter sprängningen inte hörs ibland. Berg och byggnader kan till exempel vara i vägen för ljudet, men inte vibrationerna. Det är viktigt att ni uppmärksammar oss om detta inträffar (maila eller ring), så att vi kan förstärka signalerna. Vi upplever sprängningar och signaler individuellt. Men om man blir förvarnad eller informerad innan sprängning och tydligt hör varningssignalen så är man beredd och risken för att man upplever obehag minskas.

Hoppas denna information varit till hjälp. Delar av detta inlägg kommer läggas upp under frågor och svar, så ni lätt kommer kunna hitta det i framtiden. Informationen kommer också uppdateras i samband med att vi kommer in i nya skeden eller nya moment.

Vänligen /Pär Enlove, Skanska

 

 

2 Kommentarer

  • Bengt Larsson

    kl 7:59 f m den oktober 28, 2018

    Hej Pär. Vi är flera fastighetsägare i Lillängen som fått skador på grund och murstockar den senaste månaden. Problemen verkar vara relaterade till de hus som står på berg på Fjällstigen, Lavalvägen, Lillängsvägen och delar av Parkvägen. Vi kräver snarast garantier från de som utför sprängningarna att våra skador blir åtgärdade och inspekterade. Viktigt att ni agerar snabbt innan problemen och kostnaderna eskalerar.

    • Pär Enlove

      kl 7:57 e m den oktober 28, 2018

      Hej.
      Det som du beskriver låter högst problematiskt.
      Jag ber vår entreprenör att kontakta dig och inspektera era fastigheter.
      Jag önskar att respektive fastighetsägare enskilt kontaktar oss, så att vi kan se över respektive fastighet.
      vänligen
      /Pär Enlove, Skanska

Lämna en kommentar

(Obligatorisk)

(Obligatorisk, publiceras ej)